Skötselanvisning & Manualer

Vi har alla kommit överens om i stadgarna att: ”Bostadsrättshavaren ska på egen bekostnad hålla det inre av lägenheten i gott skick.”

Detta inkluderar allt från normal regelbunden städning, till underhåll av specifika delar. För att underlätta har vi här sammanställt en lista på vad alla bör ha extra koll på, då det annars lätt kan glömmas bort i vardagen.

Vad är ”det inre” då? Vad ska föreningen ansvara för?

I en bostadsrätt står medlemmarna kort sagt för saker som är inuti lägenheten, och föreningen står för saker sånt som finns innuti väggarna. Exakt gränsdragning kan man läsa mer om i stadgarna paragaf 34 (”Bostadsrättsinnehavarens ansvar”). Föreningsstadgar Brf Vip-logen 2022-05-10

Vad innebär egentligen i "gott skick? Får det inte vara stökigt?

Klart man får ha det stökigt! Gränsen är om lägenheten är så vanvårdad att det riskerar att orsaka problem för resten av byggnaden, ex. genom att främja ohyra eller orsaka att man inte upptäcker allvarliga fuktskador.

Köket

Köksfläkt

Inuti kåpan finns ett filter. Detta filter bör plockas ut och rengöras ungefär var tredje månad. Det kan diskas i diskmaskin. Du får inte laga mat utan att filtret är monterat.

Vattenlås

Vattenlåset under diskhon bör rengöras med jämna mellanrum. Var noga med att sätta tillbaka alla delar ordentligt för att undvika problem. När allt är åter på plats, spola vatten så att vattenlåset fylls igen, först då är funktionen återställd.

Kaklet

Notera att färgad fogmassa kan ändra färg vid för hårt skrubbning. Var försiktig med att använda sura rengöringsmedel då det kan orsaka frätningskador. Läs mer i manualen.

Vitvaror

Vitvarorna är helt och hållet bostadsrättsinnehavarens ansvar. Vi har en blandning av olika modeller i huset (hitta din modell nedan under Vitvaror men observera att just dina maskiner kan vara utbytta av tidigare ägare)
men generella tips är:

Diskmaskin

Använd diskmaskinssalt, rengör filtret i botten och håll tätningslisten utmed kanten på luckan i gott skick. Speciell tablett finns att köpa för att rengöra innuti diskmaskinen, då körs den utan disk.

Frysar

Avfrosta vid behov. För att unvika vatten på golvet vid avfrostning finns särskilda avfrostningsdukar att köpa. Dessa har en maximal uppsukningsförmåga. Finns att köpa lite överallt.

Kyl

Håll kylen ren inuti, och se till att dörren tätar genom att torka av tätningslisten vid behov.

 

Badrummet

Vattenlås

Både i duschen och under handfatet finns vattenlås. För att undvika dålig lukt bör dessa rengöras med jämna mellanrum, dvs plockas isär och sköljas/diskas. Var noga med att sätta tillbaka alla delar ordentligt för att undvika problem. När allt är åter på plats, spola vatten så att vattenlåset fylls igen, först då är funktionen återställd.

Ventilationsdon

Alla måste rengöra sina ventilationsdon när de blir synligt smutsiga (damm fastnar på utsidan). Ta ned dem från väggen och borsta av/diska av smutset. Se fler detaljer nedan i manualen.

Vitvaror

Vitvarorna är helt och hållet bostadsrättsinnehavarens ansvar. Vi har en blandning av olika modeller i huset (hitta din modell nedan under Vitvaror men observera att just dina maskiner kan vara utbytta av tidigare ägare) men generella tips är:

Tvättmaskin

Liksom diskmaskin behöver denna också rengöras invändigt då och då genom att köras utan tvätt i. Filter behövs rengöras med gämna mellanrum (hitta din tvättmaskins manual under Vitvaror). Se till att den står stadigt, och ta ibland en titt bakom för att försäkra dig om att plaströr inte har sprickor eller bucklor.

Torktumlare

Töm filter och kondensbehållare regelbundet såklart, men se även till att maskinen står stadigt och har utrymme runt ikring sig så den varma luften kan cirkulera i rummet.

Dra fram både tvättmaskin och torktumlare regelbundet för att säkerställa att det intge finns några tecken på fel i kontakterna.

Balkongen

Balkongdörren

Balkongdörren måste smörjas för att fungera väl och förebygga fel. Spanjoletterna (den del av låsningsmekanismen som petar ut när du vrider handtaget måste smörjas med en godkänd låsspray så att de inte känns tröga.

Glasmodulerna

Se till att det inte finns skräp i de rännor där glasskivorna löper. I övrigt bör glaset putsas regelbundet.

Generellt 

Fönster

Samtliga beslag bör smörjar regelbundet med godkänd låsspray.

Ytterdörr

Både dörr och ringklocka faller under medlemmens ansvar. Kontrollera 2 gånger per år att

1. Dörren går lätt att stänga,

2. Springorna mellan karm och blad är 2-3 mm.

3. Tätningslister och ev. brandtätningslister sitter fast och är oskadade. Byt vid behov!

4. Gångjärnen sitter bra. Drag åt ev. lösa skruvar. Smörj vid behov enligt instruktion i manualen.

5. Låsets funktion är felfri. Smörj enligt låsets underhållsinstruktioner (vissa lägenheter har inte längre ursprungslåset, så dubbelkolla för din dörr).

6. Beslagning som kan finnas på dörr och karm fungerar väl.

Parkettgolvet

Torra städningsmetoder räcker långt. Vid fukttorkning, låt inte golvet bli för blött utan använd en väl urvriden mopp och se till att undvika såpa, det kan orsaka en fet hinna på lackerade golv. Du kan använda milt syntetiskt rengöringsmedel utan ammoniak i vattnet. Läs manuale för specifika tips vid olika sorters fläckar.

Brandvarnare

Alla lägenheter har minst 1 brandvarnare installerad, med ett batteri som förväntas hålla i 8-9 år. Det är bra att testa den m h a test-knappen så att du vet att det är igång.

 

Lampor som kom med lägenheten

Inget speciellt underhåll begärs, men info om modell osv finns på sid 17-23 i manualen för ”Drift och Elunderhåll”

Uppvärmning

Med vårt uppvärmningssystem bör temperaturen vara 20-22°C i lägenheterna. Huset värms up av elementen via fjärrvärme, men ventilationssystemet hjälper till.

Elementen

Varmt vatten kommer in till huset och transporteras sedan genom elementen i huset. Varje element är utrustat med en sensor som känner av temperaturen invid elementet, och elementet bestämmer på så vis självt om det ska tillåta varmvatten att rinna igenom och värma lägenheten. Om du vridit elementet till 0 förhindrar du helt att det blir varmt. Om du vridit elementet till max (vanligtvis ”7”) så tillåter du systemet att sköta uppvärmningen.

Underhåll: Elementen kan avluftas, men bör inte avluftas av boende då teknisk förvaltare måste följa upp så att inte för mycket vatten töms ur systemet.Ventilationen

Rök inte under köksfläkten!

Det sugs hela tiden in luft till huset (tilluft) och blåses ut luft ur huset (frånluft). Tilluften kommer utomhus ifrån och är såklart kall. När huset suger in luft så blandar systemet luften på väg ut (rumsvarm) med luften som kommer in (kall). Värmen från frånluften värmer upp luften så att den luft som fortsätter in i byggnaden är uppvärmd redan.

Detta innebär att om någon ex. röker under fläkten så kommer röken sugas tillbaka in i huset och utlösa brandlarm pga rök i tilluften.



Manualer

1. Kök

Kök

Vitvaror

2. Badrum/Dusch/WC

Kakel & Klinker

Toalett

Duschvägg

3. Balkong

Balkonginglasning

4. Brandskydd

Drift & Elunderhåll

5. Dörrar och fönster

Drift innerdörrar

Skötselanvisning inner- & ytterdörrar

Drift & Underhåll - Dörrar från Daloc 

Domlux fönster

Skötselanvisning fönsterbänkar & fönsterskivor

6. Ventilation & Värme

Frånluftsdon

Frånluftsventil

Pandora-köksfläkt

Skötsel ventilationsdon

Tilluftsdon-typ-2

Tilluftsdon

7. Väggar & Golv

Skötsel lackerade golv

Skötsel och underhåll Kährs

Underhållsprodukter & reparationer